Війна росії проти України: енергетичний вимір - тижневий огляд за 3 - 9 квітня | DiXi Group
DiXi Group Logo
en
www.upscalerolex.to
10.04.2023

Війна росії проти України: енергетичний вимір | DiXi Group Alert – тижневий огляд

Огляд за 3 – 9 квітня

Резюме 

Найбільше від ворожих атак потерпають об’єкти енергетики в східних прифронтових областях (Донецькій, Луганській та Харківській) – “Укренерго”.

— За підрахунками компанії, всього під час опалювального сезону 2022-2023 рр. росіяни здійснили понад 1 200 атак ракетами та дронами по електростанціях, об’єктах магістральних мереж та інших ключових об’єктах. 43% магістральних мереж пошкоджено, з них повернуто в роботу, хоч подекуди й частково, 80% об’єктів.

— За оцінкою ПРООН та Світового банку, збитки енергетичної інфраструктури України внаслідок війни у 2022 році перевищили 10 млрд дол., найбільше (близько 6,5 млрд дол.) – в електроенергетиці. Зокрема, пошкоджено або знищено 41 із 94 важливих високовольтних підстанцій, доступні генеруючі потужності скоротилися на 61,4%.

— Через це, за повідомленням “Укренерго”, надійність живлення споживачів більшості регіонів України значно знижена, скорочення генерації з ВДЕ та несприятливі погодні умови здатні призвести до значних відключень.

— За інформацією “Енергоатому”, окупанти викрадають працівників Запорізької АЕС для “профілактичних бесід” у катівнях, аби змусити взяти паспорти рф, а пізніше підписати контракти з фейковим “оператором АЕС”. Також триває незаконне будівництво на території станції.

— Міністр енергетики Герман Галущенко підписав розпорядчий документ, що дозволяє “розпочати процес відновлення” експорту електроенергії. Це дозволить залучити додатковий фінансовий ресурс для відбудови та ремонту пошкодженої інфраструктури. Лише у березні Україна могла би отримати близько 500 млн грн – голова профільного комітету ВРУ Андрій Герус.

— НКРЕКП прийняла остаточне рішення про сертифікацію оператора ПСГ (АТ “Укртрансгаз”) згідно з процедурою, передбаченою Регламентом (ЄС) 2022/1032.

— “Укрнафта” планує відновити  функції розвідки та пошуку родовищ, яка останні 10 років була відсутня у компанії.

— Уряд схвалив Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року та операційний план на 2023-2025 роки. Документи передбачають державну підтримку ВПО на етапах евакуації, у процесі соціальної адаптації на новому місці й до моменту повернення до місця постійного проживання.

— Держенергонагляд оприлюднив законопроєкт, що пропонує нову модель державного контролю у сферах електроенергетики, теплопостачання та на ринку природного газу.

— Міністерство закордонних справ запросило компанії реєструватися для участі в конференції з відбудови України, що відбудеться 26 квітня в Римі.

 

 
*Щоденний огляд відображає повну публічно доступну картину в газовому та електроенергетичному секторах, інформує про наслідки атак на інфраструктуру, аварійні ситуації, ремонтні роботи, ядерну та радіаційну безпеку, транзит енергоносіїв територією держави, контрзаходи компаній та уряду в умовах військової агресії росії. Огляд готується на основі проаналізованих повідомлень понад 100 відкритих офіційних першоджерел: міністерств, державних агентств, операторів мереж та енергетичних підприємств.

Наші платформи

https://ksep.energy/

Незалежний центр підвищення кваліфікації у сфері енергетики

http://ua-energy.org/

Інформаційно-аналітичний ресурс є унікальною платформою для інформування та обговорення основних подій української та міжнародної енергетики.

http://eiti.org.ua/

Національний сайт Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні

Наші платформи

https://ksep.energy/

Незалежний центр підвищення кваліфікації у сфері енергетики

http://ua-energy.org/

Інформаційно-аналітичний ресурс є унікальною платформою для інформування та обговорення основних подій української та міжнародної енергетики.

http://eiti.org.ua/

Національний сайт Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні